Of je nu met een klant uit eten gaat, gaat lunchen met een nieuwe vriend of een maaltijd deelt met je schoonfamilie, een gesprek kan al snel ongemakkelijk worden wanneer de rekening op tafel komt en iemand zegt: “Wie betaalt?”.
Er zijn een paar scenario’s: Moet je de rekening door het aantal gasten delen? Moet iedereen voor zijn eigen maaltijd betalen? Is het de gewoonte dat je schoonvader zijn portemonnee trekt?
Iedere situatie heeft zijn eigen subtiliteiten, als het over de rekening gaat. Business Insider sprak met drie experts – etiquette-expert Diane Gottsman, David Weliver, eigenaar van een financiële website en Patricia Napier-Fitzpatrick, oprichter van de Etiquette School van New York – over hoe je met de rekening omgaat in tien situaties.
“In tegenstelling tot zakelijke meetings, zijn er geen vastomlijnde regels voor het delen van de rekening op andere momenten”, vertelde Napier-Fitzpatrick aan Business Insider. “In de zakelijke wereld is het standaardprotocol dat degene die het etentje initieerde, betaalt. Wat betreft de andere scenario’s zou ik zeggen dat er een bepaalde richtlijn is.”
Lees verder om te zien wiens beurt het is om te betalen en ongemakkelijke gesprekken te vermijden.
1. Etentje met een date
Wie de date heeft voorgesteld trekt zijn portemonnee, of je nu man of vrouw bent.
2. Double date etentjes
Split de rekening tussen de koppels. Wie de date heeft geïnitieerd, mag betalen.
3. Etentje met je relatie
Trakteer om de beurt of deel de rekening.
4. Zakelijke diners
Het is gebruikelijk dat degene die de ander uitnodigde, zijn portemonnee trekt. Ga je namens een bedrijf met een klant uit eten, dan is het logisch dat jij betaalt.
5. Eten met een kennis
Split de rekening als de gerechten ongeveer even duur zijn. Het is oké om om twee losse rekeningen te vragen als het ene gerecht een stuk duurder is.
6. Diner met een goede vriend
Deel de rekening als de gerechten ongeveer even duur zijn. Soms trakteren goede vrienden elkaar om de beurt, met het idee dat je het etentje een keer terugkrijgt.
7. Verjaardagsetentjes
Het is traditie dat de jarige niet hoeft te betalen. Geef jij je eigen feestje? Je gasten verwachten niet dat je voor iedereen gaat betalen.
8. Eten met een collega
Ieder betaalt zijn eigen gerecht.
9. Diner met een belangrijk familielid
Ouders betalen meestal voor hun volwassen kinderen, tenzij het kind iets terug wil doen en de complete betaling op zich neemt.
Ga je met je broer of zus uit eten? Deel de rekening of trakteer om de beurt.
10. Etentje met de schoonfamilie
Dit is een lastige. Beoordeel het per situatie, meestal kiest het oudste familielid om te betalen.
Heeft het etentje een speciale reden (je ontmoet je schoonouders voor de eerste keer) of wil je iets voor ze doen, dan kun je de rekening betalen.